Pon - Pet: 9:00 - 17:00

Sub-Ned Zatvoreno

+32 2 230 6733

slavonija@slavonija.be

Rue Montoyer 18/b 1040 Bruxelles Belgium

Program stručne prakse u Predstavništvu završila šesta grupa

Tijekom tjedan dana programa stručne prakse u Bruxellesu su boravili djelatnici Javne ustanove Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije.

Prvi dan stručne prakse kolege iz Osijeka imali su priliku saznati više o radu Europskog odbora regija s naglaskom na legislativni okvir prekogranične suradnje u kontekstu pripreme i provedbe EU projekata iz prve ruke od Osječanina Slavena Klobučara, djelatnika Europskog odbora regija.

Među prvim aktivnostima stručne prakse održali smo sastanak s Predstavništvom Velikopoljskog vojvodstva u Bruxellesu. Tema sastanka bila je dosadašnji rad Predstavništva koje je započelo s radom 2002. godine kao i teme koje su trenutno visoko na listi prioriteta Poljske. Također, kolege su predstavili rad Javne ustanove Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije kao i strateške projekte koji su realizirani na području Osječko-baranjske županije.

Posjetili smo Europski parlament te održali sastanak sa zastupnikom Karlom Resslerom. Razgovarali smo o proračunu Europske unije, Višegodišnjem financijskom okviru kao i o perspektivi Republike Hrvatske u financijskom razdoblju koje je pred nama. Dan je zaokružen posjetom Parlamentariumu objašnjavajući put prema europskoj suradnji.

Kolege su imali priliku naučiti više i o radu Vijeća EU od strane ministra savjetnika za područje Kohezijske politike, makroregionalnih strategija i najudaljenijih regija Ivana Zeke-Pivača, također Osječanina. Vijeće EU je mjesto gdje se čuje glas vlada država članica EU-a. Stalno predstavništvo Republike Hrvatske pri Europskoj uniji ključan je glas hrvatskih interesa.

Dio stručne prakse bio je posjet konferenciji “30 godina od Domovinskog rata” u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak. Na konferenciji su se okupili hrvatski branitelji, povjesničari, stalni predstavnik Republike Hrvatske pri NATO-u veleposlanik Mario Nobilo, članovi diplomatskog zbora i europarlamentarci iz Hrvatske, Slovenije, Bugarske.

Stručna praksa u uredu Predstavništva omogućila je djelatnicima Javne ustanove Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije upoznavanje s radom institucija Europske unije te perspektivu uloge Republike Hrvatske u kreiranju europski politika ali i mogućnostima za uključivanje lokalnih i regionalnih zajednica u kreiranje istih.

U parlamentu prilagođenoposjet predstavništvu Velkopoljske prilagođenoSa Sunčanom Glavak prilagođenoSa Zekom prilagođenoZajednička u Predstavništvu prilagođeno

vizualni_identitet_dno_hr_230__230x102.png
Pon - Pet: 9:00 - 17:00
Sub-Ned Zatvoreno

slavonija@slavonija.be

+32 2 230 6733
+32 477 164 772

Rue Montoyer 18/b
1040 Bruxelles
Belgium

Izjava o pristupačnosti

© 2024 Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema - Bruxelles.