Pon - Pet: 9:00 - 17:00

Sub-Ned Zatvoreno

+32 2 230 6733

slavonija@slavonija.be

Rue Montoyer 18/b 1040 Bruxelles Belgium

Iskorištavanje talenata u Europi: Skup alata za demografiju

Skup alata za demografiju oslanja se na iskustva iz cijelog EU-a i postavlja sveobuhvatan pristup demografskim promjenama.

Europa prolazi kroz veliku demografsku transformaciju. Demografske promjene imaju dubok utjecaj na svakodnevni život i zahtijevaju holistička i integrirana rješenja. Budući da europski građani žive dulje i zdravije, sve EU politike moraju biti usmjerene prema budućnosti i podržavati prijelaz iz društva starenja u društvo dugovječnosti.

Zaključci Europskog vijeća iz lipnja 2023. pozvali su Komisiju na predstavljanje skupa alata za potporu državama članicama u rješavanju demografskih izazova i njihovog utjecaja na konkurentsku prednost Europe.

Skup alata za demografiju, koju je Komisija pripremila kao odgovor, oslanja se na iskustva iz cijelog EU-a i postavlja sveobuhvatan pristup demografskim promjenama strukturiranim oko četiri stupa:         

  podržati roditelje boljim usklađivanjem obiteljskih težnji i plaćenog posla, osobito osiguravanjem pristupa kvalitetnoj skrbi o djeci i dobroj ravnoteži između poslovnog i privatnog života;

  potporu i osnaživanje mlađih generacija u napredovanju, razvijanju njihovih vještina, olakšavanju pristupu tržištu rada i pristupačnom stanovanju;

  osnaživanje starijih generacija i održavanje njihove dobrobiti kroz reforme u kombinaciji s odgovarajućim politikama tržišta rada i radnih mjesta;

  gdje je to potrebno, rješavanje problema s nedostatkom radne snage putem upravljane legalne migracije, uz punu komplementarnost iskorištavanju talenata iz EU-a.

Skup alata prepoznaje potrebu da se uzme u obzir teritorijalna dimenzija demografskih pomaka, posebno u regijama koje doživljavaju fenomen pada stanovništva i značajnu vanjsku mobilnost mladih radnika ('odljev mozgova').

Platforma za iskorištavanje talenata

 

Izvor: Europska komisija

vizualni_identitet_dno_hr_230__230x102.png
Pon - Pet: 9:00 - 17:00
Sub-Ned Zatvoreno

slavonija@slavonija.be

+32 2 230 6733
+32 477 164 772

Rue Montoyer 18/b
1040 Bruxelles
Belgium

Izjava o pristupačnosti

© 2023 Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema - Bruxelles.