Pon - Pet: 9:00 - 17:00

Sub-Ned Zatvoreno

+32 2 230 6733

slavonija@slavonija.be

Rue Montoyer 18/b 1040 Bruxelles Belgium

Magistarski studij umjetne inteligencije za javne službe

Magistarski studij umjetne inteligencije za javne službe (AI4Gov) program je visokog obrazovanja koji financira Europska unija, a sudionici stječu stručnost kako bi revolucionirali pružanje javnih usluga kroz etičku i učinkovitu implementaciju umjetne inteligencije. 

Zasluženo, ovaj je magistarski program osvojio European Digital Skills Awards 2023 u kategoriji 'Digitalne vještine @posao'!

Poput industrije, javni sektor se sve više suočava s dubokom digitalnom transformacijom, usmjerenom na pružanje javnih usluga građanima i poduzećima koje su kvalitetnije, jednostavnije za korištenje, mogu raditi brže i doseći širu publiku. Ova ambicija hrabro je obuhvaćena ciljevima Digitalnog desetljeća za digitalizaciju javnih usluga koje je Europska komisija postavila za 2030. kako slijedi:

  • Ključne javne usluge:  100% online
  • e-Zdravstvo:  100% građana ima pristup medicinskoj dokumentaciji online
  • Digitalni identitet : 100% građana ima pristup digitalnom ID-u

Kako bi se postigli ovi zahtjevni ciljevi, neophodno je opremiti stručnjake iz javnog sektora naprednim digitalnim vještinama i razumijevanjem ovih tehnologija. Budući da je umjetna inteligencija jedna od digitalnih tehnologija koje najviše obećavaju i za koju se očekuje da će donijeti radikalne inovacije u dizajn i implementaciju digitalnih javnih usluga, četiri europska sveučilišta udružila su snage 2020. kako bi stvorila Master program AI4Gov iz umjetne inteligencije za javne usluge, koji je nedavno je započeo svoje treće izdanje.

Ovaj pionirski magistarski program, financiran od strane Europske komisije Connecting Europe Facility (CEF) - Telecom, razvila su četiri vodeća europska sveučilišta u područjima digitalnih, tehnoloških i inženjerskih znanosti:

  • Universidad Politécnica de Madrid
  • Politehnika u Milanu
  • Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg
  • Tehnološko sveučilište u Tallinnu.

U prva dva izdanja (2021.-2022., 2022.-2023.), AI4Gov uspješno je obučavao više od 80 sudionika iz više od 40 zemalja, uključujući vladine dužnosnike, profesionalce u industriji, poslovne i ICT konzultante te dužnosnike iz europskih i međunarodnih institucija. 

Projekt je odabran kao dobitnik nagrade European Digital Skills Awards 2023  za predstavljanje inovativnog pristupa visokom obrazovanju, kombinirajući područja umjetne inteligencije, javnih usluga i digitalne transformacije. Projekt predstavlja pionira jedinstvenog obrazovnog puta koji se bavi sve većom potražnjom za vještinama umjetne inteligencije u vladi i administraciji.

Više informacija o magistarskom programu: https://www.ai4gov-hub.eu/master/

Izvor: Europska komisija

vizualni_identitet_dno_hr_230__230x102.png
Pon - Pet: 9:00 - 17:00
Sub-Ned Zatvoreno

slavonija@slavonija.be

+32 2 230 6733
+32 477 164 772

Rue Montoyer 18/b
1040 Bruxelles
Belgium

Izjava o pristupačnosti

© 2024 Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema - Bruxelles.