Pon - Pet: 9:00 - 17:00

Sub-Ned Zatvoreno

+32 2 230 6733

slavonija@slavonija.be

Rue Montoyer 18/b 1040 Bruxelles Belgium

Inicijativa: Podatkovni prostor za pametne zajednice

Europska unija uvodi podatkovne prostore za gradove i zajednice – 15 milijuna eura za međusektorske pilot-projekte.

Europske lokalne vlasti i poduzeća pozivaju se na sudjelovanje u inicijativi Podatkovni prostor za pametne zajednice. Cilj je ovog projekta stvoriti sigurnu, uključivu, održivu i prosperitetnu budućnost, potaknutu podatkovnim ekosustavom koji koristi svim europskim građanima.

Prepoznajući ključnu ulogu podataka u suvremenom svijetu, lokalne vlasti i poduzeća diljem Europske unije potiču se na predlaganje pilot-projekata kao dio faze uvođenja inicijative. Znatan proračun od 15 milijuna eura namijenjen je za 10-12 odabranih prijedloga.

Službeno otvaranje poziva bit će 17. siječnja 2024. na "Konferenciji otvorenih i agilnih pametnih gradova" u Rotterdamu.

Podaci su novi materijal tisućljeća, ali još uvijek učimo kako ih koristiti kao temelj za izgradnju društava. Ako želimo iskoristiti prednosti, podatkovni prostori moraju biti dobro upravljani kao što se to čini s drugim prirodnim resursima.

Cilj je stvoriti otvoreni i međusobno povezani podatkovni ekosustav koji osnažuje pojedince, organizacije i zajednice omogućavanjem sigurnih rješenja temeljenih na podacima. Upravljanje je ključno za pristup, a pilot-projekti pružit će neprocjenjivo stručno znanje za praktičnu provedbu podatkovnih prostora za gradove i zajednice u Europi.

Kako bi se osigurao uspjeh tih pilot-projekata, pružit će se sveobuhvatna potpora, uključujući program mentorstva i osposobljavanja koji vode stručnjaci.

Uvođenjem podatkovnog prostora za pametne zajednice, koje je započelo 1. listopada 2023., obećava se pružanje tehničkih temelja za čvrsto upravljanje pristupom podacima, razmjenu i korištenje na temelju vrijednosti, u skladu s ciljevima digitalnog desetljeća EU-a.

Ostanite povezani s najnovijim ažuriranjima i razvojima na www.ds4sscc.eu i pretplatite se na naš bilten kako biste nam se pridružili u oblikovanju pametne i održive budućnosti Europe temeljene na podacima.

 

Izvor: https://www.ds4sscc.eu/

vizualni_identitet_dno_hr_230__230x102.png
Pon - Pet: 9:00 - 17:00
Sub-Ned Zatvoreno

slavonija@slavonija.be

+32 2 230 6733
+32 477 164 772

Rue Montoyer 18/b
1040 Bruxelles
Belgium

Izjava o pristupačnosti

© 2024 Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema - Bruxelles.