Pon - Pet: 9:00 - 17:00

Sub-Ned Zatvoreno

+32 2 230 6733

slavonija@slavonija.be

Rue Montoyer 18/b 1040 Bruxelles Belgium

Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj (CEKOM) iz Vukovarsko-srijemske županije u Bruxellesu

Tijekom boravka u Bruxellesu, predstavnici Centra Kompetencija, direktor Ivan Ambroš i Ivan Janić  posjetili su Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema, a voditeljica ureda Predstavništva Renata Taušan sudjelovala je na međuregionalnom sastanku dobre prakse.

Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj sa sjedištem u Gradištu, nedaleko od Vinkovaca, osnovan je s ciljem jačanja inovacijskog potencijala gospodarstva Vukovarsko-srijemske županije te usklađivanja istraživačko – razvojnih strateških planova s potrebama gospodarstva, djelujući u javnom interesu. Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj je specijalizirani poslovni subjekt koji provodi istraživačke projekte razvojnog ili proizvodnog karaktera i razvija kompetencije u području bioekonomije te s kojim drugi poslovni subjekti mogu ugovoriti usluge istraživanja i razvoja.

Centar kompetencija jedan je od partnera na projektu NBS4LOCAL programa Interreg Europe za prilagodbu klimatskim promjenama, a ovih dana u Bruxellesu održava se međuregionalni sastanak dobre prakse. Tom prilikom Centar kompetencija predstavio je čak četiri primjera dobre prakse iz Republike Hrvatske:

  1. ,,CREATE'' – Rain gardens in the city of Pula;
  2. ,,NATURAVITA'' – Restoration and protection of forests;
  3. ,,GReENERGY'' – Use of renewable energy sources;
  4. PI VCS – Management plan for the area of Spačva basin.

Projekt NBS4LOCAL usmjeren je na rješenja temeljena na prirodi (NBS) koja nude ekološki prihvatljive intervencije obnove i zaštite ekosustava, također na izgradnju održivog pristupa u društvima prilikom prilagodbe klimatskim promjenama i prirodnim katastrofama.

Glavni cilj Projekta je poboljšati politike za poticanje, podršku i utvrđivanje NBS rješenja kao prioritetnih, čime se sustavi potpore za prilagodbu klimatskim promjenama poboljšavaju i potiču na sustavnu primjenu ekološki osviještenih rješenja u lokalnim intervencijama.

NBS4LOCAL uključuje šest europskih regija koje spajaju nacionalne, regionalne i županijske razine, bore se s izazovima specifičnim za svaku pojedinu lokaciju, koriste prilagodljive primjere dobrih praksi i promiču vrijednosti NBS-a kao sastavnog dijela intervencija prilagodbe klimatskim promjenama.

Nositelj projekta jest Ministarstvo unutarnjih poslova Mađarske, a partneri su izuzev Centra kompetencija: Flamanska zemljišna agencija, Regionalno vijeće Laponije, Agencija za regionalni razvoj Rzeszowa, Pokrajinsko vijeće Alicantea, BURST neprofitno društvo s ograničenom odgovornošću te Ured premijera Mađarske.

Predstavnici CEKOM a i projekti prilagođenoSastanak CEKOM prilagođenoSastanak CEKOM 2 prilagođenoSastanak CEKOM 3 prilagođenoSastanak CEKOM 4 prilagođeno

 

 

 

vizualni_identitet_dno_hr_230__230x102.png
Pon - Pet: 9:00 - 17:00
Sub-Ned Zatvoreno

slavonija@slavonija.be

+32 2 230 6733
+32 477 164 772

Rue Montoyer 18/b
1040 Bruxelles
Belgium

Izjava o pristupačnosti

© 2024 Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema - Bruxelles.